Pricey Pads

The Pavilion by Dale Naegle

The Pavilion by Dale Naegle

The Pavilion by Dale Naegle
May 06
22:45 2012

The Pavilion

La Jolla, California, United States

In 1960 Sam Bell heir to General Mills (Bell Potato Chips) purchased a summer home with a spectacular view of the Pacific Ocean.  His property extended down a 300 foot cliff to the mean high tide line of the surf below.  His beach is isolated 4 miles from public access to the North, and is accessible only at low tide through rugged, slippery rocks from the south, and remains unused and out of sight.  Only surfers, 100 yards away can see the mushroom shape of the guest retreat.

Faced with the extraordinary challenge of developing access to the beach and guest retreat the owner assembled a design team to innovate.  Elevator Electric Co. designer and builder of the 1st glass elevator in San Diego designed and constructed the 300 foot tramway.  Because of the unusual nature of the project, workmen walked off of the job, requiring the three owners of the tram company to install the last 100 feet of the tramway railing with help from Jack Schultz,

The retreat’s remote location was the principal reason for the mushroom shape in that, the architect’s design had to honor natures mightiest destructive force and be capable of resisting not just tidal waves, rock slides, earthquakes, fire, wind, or rain storms…but kids!  Fortunately, the Pavilion (guest retreat) and  tramway  is  now in the ownership and superb care of Buzz Woolley.  The  pavilion  remains La Jolla’s best kept secret only sea lions, seals and surfers know of it.

Designed by Dale Naegle

Photography by Darren Bradley Photography



Related Articles


No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Follow Us!

Follow Pricey Pads On Facebook!