Acadia Residence by Bing Thom Architects (Vancouver, BC)

acadia-overview1-768x576Acadia Residence by Bing Thom Architects

Vancouver, British Columbia, Canada

BT | A architects: “This private house, located on a corner site at the University Endowment Lands in Vancouver, forms a symbiotic relationship with its immediate landscape.”

acadia-overview5-768x576
©Nic Lehoux / Bing Thom Architects

“With simple massing, a high degree of transparency, and an expressive roof structure, the house hugs its garden. Views unfold sequentially from the house, giving a 360-degree panorama of the surrounding landscape.”

acadia-photography3-768x576
©Nic Lehoux / Bing Thom Architects

“The 6,000-square-foot house is organized on three levels – living on the main level, sleeping on the second, and playing in the basement.”

acadia-photography1-768x576
©Nic Lehoux / Bing Thom Architects
acadia-overview6-768x576
©Nic Lehoux / Bing Thom Architects
acadia-overview3-768x576
©Nic Lehoux / Bing Thom Architects

“The limited material palette of exposed concrete, glass, wood and stone renders the house a microcosm of nature. This contemporary refuge is a statement of timelessness and serenity.”

acadia-overview4-768x576
©Nic Lehoux / Bing Thom Architects
acadia-photography2-768x576
©Nic Lehoux / Bing Thom Architects
acadia-concept1-768x576
©Bing Thom Architects
acadia-concept3-768x576
©Bing Thom Architects
acadia-concept2-768x576
©Bing Thom Architects

“A roof hovering over the house like a cloud provides shelter with a sense of lightness, in spite of its visual weight. This is achieved by floating the roof above the continuous frameless clerestory windows and by lifting the four corners, similar to the eaves of traditional Chinese temple architecture. The bright basement level is lit by sunlight entering through the house’s central glass stairwell.”

acadia-photography7-768x576
©Nic Lehoux / Bing Thom Architects

Photography by ©Nic Lehoux

BT | A

Facebook Comments